diumenge, 20 de febrer de 2011

George Sand i Chopin a Mallorca

Antoni Ribas Prats (Palma de Mallorca, 1845 - 1911)
La base de la cuina mallorquina és, invariablement, el porc en totes les formes i en tots els aspectes. Aquí, hi hauria vingut a propòsit la dita del petit savoià que canta les mera-velles de la seva fonda dient amb admiració que s'hi poden menjar cinc menes de carn, asaber: bacó, porc, cansalada, pernil i embotit. A Mallorca, estic segur que, amb el porc, 
s'hi fabriquen més de dos mil tipus de plats i, com a mínim, dues-centes menes d'embo-
tits, condimentats amb una profussió tal d'all, de pebre, de bitxo i d'espècies corrosives de tota clase, que a cada tros us hi jugueu la vida.
George  SAND (1840; traducció de Marta Bes,2004): Un hivern a Mallorca. Barcelona: 
Proa, 190.

Diu George Sand de l'agricultura de Mallorca al segle XIX:

Dans nos provinces du centre, où l'agriculture est le plus arriérée, l'usage du cultivateur ne prouve rien autre chose que son obstination et son ignorante pour remuer un fardeau que le moindre de nos portefaix enlèverait gaiement sur ses épaules.A plus forte raison en est-il ainsi à Majorque, où l'agriculture, bien que fort minutieusement soignée, est à l'état d'enfance. Nulle part je n'ai vu travailler la terre si patiemment et si mollement. Les machines les plus simples sont inconnues; les bras de l'homme, bras fort maigres et fort débiles, comparativement aux nôtres, suffisent à tout, mais avec une lenteur inouïe. Il faut une demi-journée, pour bêcher moins de terre qu'on n'en expédierait chez nous en deux heures, et il faut cinq ou six hommes des plus robustes Malgré ses ouragans et ses aspérités, Majorque, à bon droit nommée par les anciens île dorée; est extrêmement fertile, et ses produits sont d'une qualité exquise. Le froment y est si pur et si beau, que les habitants l'exportent, et qu'on s'en sert exclusivement à Barcelone pour faire la pâtisserie blanche et légère, appelée _pan de Mallorca_. Les Majorquins font venir de Galice et de Biscaye un blé plus grossier et à plus bas prix, dont ils se nourrissent; ce qui fait que, dans le pays le plus riche en blé excellent, on mange du pain détestable. J'ignore si cette spéculation leur est fort avantageuse.
Durant l'hivern de 1838 l'escriptora romàntica francesa George Sand -pseudònim d'Aurore Dupin - va passar tres mesos a La Cartoixa de Valldemossa, a Mallorca, amb el seu amant Frederic Chopin, gran músic i pianista polonès, malalt de tuberculosi, i els seus dos fills. La Cartoixa havia estat recentment abandonada pels cartoixans degut a la desamortització de Mendizábal.
Le seves sensacions i experiències van ser recollides per l'autora al llibre Un hivern a Mallorca(Jutrzenka) (1841)
El cineasta català Jaime Camino va estrenar el film Un invierno en Mallorca l'any 1969, que explicava aquells dies:

George Sand - Un invierno en Mallorca
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Document de RNE sobre les difícils relacions entre els dos artistes:


Per seguir llegint: Un hiver à Majorque (Text sencer en francès)

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