La trilogia mediterrània

Castro, Isabel (2007). Des de Penya Tallada (Salou)
 Els déus grecs rebien en sacrifici un pa ritual, no cuit, la farina del quall estava amassada amb oli i vi. Aquest psadista reunia per tant els tres aliments bàsics: pa, vi i oli. (Maguelonne Toussaint-Samat )
Les veles triangulars destaquen damunt el fons d’un blau irreal, el reflex del sol en les ones, encara l’hi dóna més un aire de miratge al conjunt, com de retrocés en el temps. Des d’aquesta finestra que conec, flanquejada per una escultura hel·lènica, el mar em sembla encara d’un blau més pur, que s’endinsa en èpoques pretèrites i porta somnis de veles antigues. Els homes primitius, que devien veure de primer amb por aquesta immensitat blava, anirien descobrint poc a poc i a costa de sacrifici, que en realitat era font de vida i de riquesa.
Però passarien encara molts anys abans no aprenguessin a servir-se’n i amb l’anar del temps esdevindria cert el que diu la cançó de Lluís Llach: “… un pont de mar blava…”, perquè pont i camí ha sigut des de fa temps. Camí per on ha viatjat la cultura d’Orient a Occident. Fenicis, grecs i romans entre altres l’han transitat fa milers d’anys portant una cultura sòlida que incloïa com no, una cultura culinària precisa.

Si voleu continuar llegint, CLIQUEU-HI. Article sobre la trilogia bàsica de la cuina mediterrània: el pa, el vi i l'oli.

Sans, Pere(2009). La cuina del vi (Apropament a la cultura del vi i la cuina a la Mediterrania). Editorial Comanegra, Barcelona 81-85

Més informació: De la literatura a les cuines de la Mediterrrània
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT