diumenge, 21 de novembre de 2010

Les olives a l'Antic Egipte

Deir-el-Medineh: pintures de la tomba de Sennedjem
Però si bé l'oli és el resultat d'un tractament del fruit de l'olivera, produir olives i produir oli d'oliva són dos propòsits contraposats, ja que les olives que són bones per menjar contenen poc oli.Són aquelles olives que s'han trobat entre els queviures de les antigues tombes egípcies. No obstant això, els egipcis no van ser uns grans productors d'oli d'oliva i l'importaven de l'Orient Mitjà. En canvi, a els pot atribuir-se l'invent d'haver convertit en comestible el fruit de l'olivera. Una oliva acabada de collir és tan dura i amarga, tan poc atractiva a l'hora de menjar-la, que s'ha de considerar com a una meravella que algú es posés a experimentar fins a descobrir que els glúcids amargs d'aquest fruit, que ara coneixem com oleuropeïna, es poden treure de l'oliva submergint-la en aigua, i que l'oliva posada en sal s'estova. La sal no tan sols la fa comestible, sinó també deliciosa. I com que també foren els egipcis els inventors del pa amb llevat, cap al 3000 a C, podien menjar bones llesques sucades amb oli d'importació i unes quantes olives confitades. I ja tenim el principi de la dieta mediterrània.

Jaume Castell (2004): Una cosa és l'oli i una altra les olives ( de: El menjar en la història, Valls:Cossetània Ed.)
Escena de banquet a una tomba egípcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT