dilluns, 22 de novembre del 2010

El pa amb tomàquet

Cathou Cathare (2007). Perle de tomates
El pa amb tomàquet, tan característic de Catalunya és, segurament, un invent relativament recent, ja que el tomàquet és un producte d’Amèrica que va tardar, d’ençà del segle XVI, força més d’un segle a ser incorporat a l’alimentació.
L’origen del pa sucat amb tomaca –com es diu en alguns llocs de Girona-, del pa amb tomaca, o amb tomàquet, del pamboli –com es diu a Mallorca-, és doble.
D’una banda, i el nom mallorquí s’hi refereix (pa amb oli i pa amb oli i tomàtiga), el seu origen remot es relaciona amb la cultura de l’oli dels països mediterranis, de Portugal al Líban: era la llesca de pa –a vegades torrat- que se sucava a la gerra de l’oli novell. És la bruschetta italiana, el pan banhat provençal, el hobz biz zeijt de Malta (que en maltès vol dir, justament, “pa ab oli”) i elaboracions similars, com hem dit, a Mallorca. Totes aquestes preparacions sempre consisteixen en una llesca de pa, en general, sucat i amanit amb sal i oli d’oliva, i que es pot enriquir amb guarnicions diverses. En el seu origen, típicament mediterrani, també hi podem veure, segurament, el fet de reciclar el pa eixut, que, amorosit per la polpa del tomàquet i l’oli, esdevé una menja molt abellidora.  

Si voleu continuar llegint sobre l'origen i els ingredients, CLIQUEU-HI.

Fàbrega, Jaume (2002). Pa amb tomàquet. Les receptes més senzilles i saboroses de la Mediterrània. Cossetània. Valls, 11-13.

DENOMINACIONS

Barcelona
Pa amb tomàquet
Girona
Pa sucat amb tomaca
Itàlia
Bruschetta
Panunto
Fettunta
Mallorca
Pa amb oli
Pa amb oli i tomàtiga
Pamboli
Malta
Hobz biz zeijt
País Valencià
Pa sucat amb tomaca
Provença
Pan banhat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT